13 mei 2021

Valkuil bij productontwikkeling

Klantsegmenten zijn niet goed uitgesplitst

De valkuil

Klantsegmenten zijn doelgroepen die op het specifiek moment een taak of behoefte hebben. Bijvoorbeeld het gezin dat ’s avonds tijdens het televisie kijken zin heeft in iets lekkers. Business-to-business (b2b) wordt een klantsegment vaak omschreven als een bepaald type bedrijf. Als je dat doet, dan trap je in deze valkuil. Voor b2b geldt dezelfde definitie. Een goede omschrijving is bijvoorbeeld een financiële controller, die iedere maand financieel moet afsluiten. Stel je hebt een idee voor een financieel systeem dat dit makkelijk maakt. Dan is niet alleen de financiële controller een klantsegment. Ook de inkoper, de ict-manager, de gebruikers van het systeem. Iedereen die betrokken is bij de beslissing en het product uiteindelijk gebruikt, is een klantsegment. Bij productontwikkeling is het belangrijk om goed te kijken welke klantsegmenten er zijn. Meer dan eens wordt er één over het hoofd gezien. 

Platform business als voorbeeld

Een platform business, zoals SpotifyAirbnb, Uber of Google. Dit zijn allemaal bedrijven met bedrijfsmodellen die twee doelgroepen hebben. Voor elke doelgroep voegen ze op een andere manier waarde toe. Het hele bedrijfsmodel werkt pas als je dit ook daadwerkelijk voor elkaar krijgt.  

Dit gaat er mis als je erin valt  

  • Binnen b2b: meer weerstand vanuit de klantorganisatie; 
  • Een klantsegment wordt niet meegenomen in het bedrijfsmodel. Hierdoor klopt het bedrijfsmodel, de prioriteiten en activiteiten in het bedrijf niet.  

In de loop der tijd is vaak wel duidelijk welk klantsegment vergeten is. Je loopt het risico dat  het andere klantsegment dan inmiddels is afgehaakt (zeker bij een platform het bedrijfsmodel is). 

Zo vermeed Anita deze valkuil

PREP academie van Anita Meeuwsen is een levensacademie met een platform. De vraag naar online cursussen op het gebied van lifestyle wordt ingevuld door coaches die hun expertise in een online cursus willen aanbieden. De organisatie ondersteunt coaches om hun expertise om te zetten in een kwalitatief goede online cursus en geeft toegang tot de doelgroep van de coaches. Voor particulieren biedt de organisatie de mogelijkheid om voor een relatief laag bedrag te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het afwisselende aanbod, de kwaliteit van de cursussen, maar ook de herkenbaarheid en consistentie zorgt dat de particuliere doelgroep zich graag via PREP academie blijft ontwikkelen. 

Vermijd jij deze valkuil? 

Controleer of jij deze valkuil hebt vermeden. Vink af als je het echt hebt gedaan. 

  • Ik heb voor alle klantsegmenten een aparte waarde propositie 
  • Alle klantsegmenten en bijbehorende waardepropositie staan in mijn business model canvas 
  • Alle elementen die nodig zijn om de waarde te creëren voor de klantsegmenten zijn opgenomen in het bedrijfsmodel 

Meer valkuilen vermijden?

Wil je meer lezen over hoe je succesvol producten ontwikkeld en valkuilen vermijd? Download dan gratis het e-book "10 Valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe producten".

Download het gratis e-book

Meer nieuws

Geen tijd voor verandering is geen toekomstige omzet

Als kleine ondernemers heb je vaak je handen vol aan de dagelijkse aansturing van de organisatie. De organisatie veranderen in de richtin...

Managen van resources in je organisatie

Van te veel ballen in de lucht naar focus en een beperkt aantal ballen in de lucht. Je zal zien dat je sneller je doel behaalt. Er zijn d...

3 Tips om mond-tot-mond reclame te stimuleren

Mond-tot-mond reclame is de krachtigste vorm van reclame. Dat is algemeen bekend. Als iemand je een merk of een dienstverlener aanbeveelt...

Interessant? De volgende blog ook lezen?


 

Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer

06 390 723 73 Renate@mindformarketing.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00