15 juli 2021

Valkuil bij productontwikkeling

Niet nagedacht over de klantrelatie

De valkuil

Iedereen weet wel dat klantrelaties belangrijk zijn. Bij de ontwikkeling van het product wordt daar nog niet over nagedacht. Door dit wel te doen, kom je vaak tot waardevollere dienstverlening voor de klant en meer rendement voor je bedrijf. Het is immers zowel voor de klant als jezelf vaak interessanter om een continue dienstverlening aan te bieden dan een eenmalig product.  

HP Inkt als voorbeeld

Het abonnement op inktcartridges van HP is hier een voorbeeld van. Voor een maandelijks bedrag op basis van het aantal geprinte pagina’s. Je ontvangt automatisch een nieuwe inktcartridge als de oude leeg is. Deze gaat veel langer mee dan degene die in de winkel te koop is. HP heeft zo ineens een directe relatie met de eindgebruiker, terwijl dit eerst via de retailers en groothandels ging. 

Dit gaat er mis als je erin valt  

  • Afhankelijk van acquisitie; 
  • Je winstgevendheid is vaak een stuk lager. 

Pak je business model canvas erbij en bedenk hoe klanten vanuit een ander verdienmodel langer klant blijven. Vergeet niet hierna ook je waardepropositie aan te passen. 

Zo vermeed deze ondernemer deze valkuil

Een van mijn klanten had een dienstverlening, waarbij de focus lag op één soort training. Als deze was afgelopen, dan liep de klant via de achterdeur het bedrijf uit. Samen hebben we een nieuwe dienst en business model ontwikkeld, waardoor klanten daarna een vervolgdienst konden aanschaffen in de vorm van een abonnement. Hierdoor ontstond er een lange termijn relatie en werd de totale toegevoegde waarde die klanten ervaarden groter. Het behouden van klanten werd even belangrijk als het werven van nieuwe klanten.  

Vermijd jij deze valkuil? 

Controleer of jij deze valkuil hebt vermeden. Vink af als je het echt hebt gedaan. 

  • Alle klantsegmenten en klantrelaties staan apart in de business model canvas 
  • Voor elk klantsegment weet ik op welke manier ik de klantrelatie aan ga en onderhoud 
  • Ik heb gecontroleerd of een andere vorm van klantrelatie niet waardevoller is voor de klant en mijn eigen business 

Meer valkuilen vermijden?

Wil je meer lezen over hoe je succesvol producten ontwikkeld en valkuilen vermijd? Download dan gratis het e-book "10 Valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe producten".

Download het gratis e-book

Meer nieuws

Coolblue, het voorbeeld van een MERK-waardig bedrijf

In dit artikel vertel ik waarom Coolblue zo goed voorbeeld is van een MERK-waardig bedrijf aan de hand van de geschiedenis van dit bedrij...

Valkuil bij productontwikkeling

Klantsegmenten zijn niet goed uitgesplitst

Continu je blik naar buiten, organiseer je zó binnen je bedrijf

In dit artikel sta ik stil bij de stappen die nodig zijn om je bedrijf extern gericht te maken. Oftewel het bedrijf zo te organiseren dat...

Interessant? De volgende blog ook lezen?


 

Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer

06 390 723 73 Renate@mindformarketing.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00