15 april 2021

Valkuil bij productontwikkeling

Je vergeet je eigen kracht toe te voegen aan je idee

De valkuil

Ondernemers weten meestal wel waarin ze zich (zo’n beetje) onderscheiden van de concurrentie. Alleen vergeten ze die punten mee te nemen in de ontwikkeling van hun nieuwe producten. De focus ligt helemaal bij de klant. Ze ontwikkelen een prima product dat helemaal aansluit bij de behoeften van die klant. Alleen is dat product ook gemakkelijk te kopiëren door concurrenten. Ze vergeten er namelijk hun eigenheid in te stoppen. Of zoals het binnen Mind for Marketing genoemd wordt hun MERK-waardigheid. 

Apple's innovatiekracht als voorbeeld

Apple staat bekend om zijn innovatiekracht en simpel design. Veel mensen willen hierdoor direct het nieuwste model. Zelfs als het eerdere model nog steeds goed functioneert. Het  MERK-waardige ontwikkelproces van Apple leidt tot MERK-waardige producten. 

Dit gaat er mis als je erin valt

  • De concurrentie kopieert het; 
  • Je nieuwe product lijkt ongemerkt op dat van de concurrent; 
  • Hetgeen jij van de concurrentie kopieert, past niet bij je bedrijf en huidige klanten;   
  • Je mist de kans je product veel krachtiger, unieker en aansprekender te maken.  

Pak de productkant van de waardepropositie erbij  en bedenk vanuit elk van je merkwaarden hoe je dit MERK-waardiger kan maken. 

Zo vermeed Jessie deze valkuil

Eén van de merkwaarden van Jessie van Loon van Business Blog School is: Do-it-Together. Met haar aanbod onderscheidt ze zich van de vele Do-it-Yourself schrijfprogramma’s, maar ook van de Done-for-You copywriting services. Jessie wil naast de klant staan, weten waar de klant ‘uithangt’ en waar hij vastloopt. Bij haar online programma’s zitten daarom altijd Q&A sessies, een 1-op-1 sessie of een online samenwerksessie. Zo speelt Jessie in op verschillende kenmerken van haar doelgroep. Haar klanten hebben soms iemand nodig die ze helpt om vanuit een programma de vertaalslag naar hun eigen bedrijf te maken. En soms hebben ze gewoon een stok achter de deur nodig. Samen met haar andere merkwaarden zorgt dit ervoor dat Business Blog School een uniek aanbod heeft. 

Vermijd jij deze valkuil?

Controleer of jij deze valkuil hebt vermeden. Vink af als je het echt hebt gedaan. 

  • Ik heb mijn product MERK-waardig gemaakt 

Meer valkuilen vermijden?

Download dan het gratis e-book 10 Valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Hierin omschrijft Renate Manders-Lybeer SMP het proces, 10 valkuilen en deelt tips hoe je deze kan vermijden. 

Download het gratis e-book

Meer nieuws

Valkuil bij productontwikkeling

Klantsegmenten zijn niet goed uitgesplitst

Valkuil bij productontwikkeling

Geen afscheid genomen van dingen die niet werken

Zes vragen om snel tot een keuze te komen

Kom jij, als ondernemer, wel eens iets tegen waarbij je denkt zou dit iets voor mijn bedrijf kunnen zijn? Met deze zestal vragen help ik ...

Interessant? De volgende blog ook lezen?


 

Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer

06 390 723 73 Renate@mindformarketing.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00