10 juni 2021

Valkuil bij productontwikkeling

Geen onderscheid tussen hoofd- en bijzaken

De valkuil

Het verschil tussen hoofd- en bijzaken is belangrijk bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Te veel focus op bijzaken en het product kan ineens minder waardevol worden of te duur. Bijvoorbeeld als je als hotel alle service wilt bieden die concurrenten ook hebben en nog meer. Doordat je alles wilt doen, wordt het lastiger om echt te excelleren in al deze service-elementen die je aanbied. Ze zijn echt niet allemaal even belangrijk voor je doelgroep. Alleen door de hoofdzaken zeer scherp te krijgen, wordt het makkelijk om de juiste keuzes te maken en prioriteiten te stellen. 

Coolblue als voorbeeld

Coolblue is een bedrijf met helder (MERK-waardig) verhaal, naar binnen en buiten. Continue zijn ze bezig om hun dienstverlening en processen te optimaliseren. Intern werken ze hard aan een cultuur die past bij hun merkwaarden en hun visie en goede communicatie. Met als resultaat dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Medewerkers weten wat belangrijk is, kunnen zelfstandig keuzes maken en komen met verbetersuggesties.   

Wat gaat er mis als je in deze valkuil stapt?

 • Minder focus op de essentiële onderdelen van het product en bedrijfsmodel; 
 • Meer versnippering in investeringen; 
 • Te veel hooi op de vork; 
 • Geen helder en logisch verhaal: 
  • Onduidelijkheid leidt tot verkeerde keuzes bij medewerkers en business partners; 
  • Onduidelijkheid in de boodschap naar buiten. 

 Een methode om dit te testen is om je product en bedrijfsmodel uit te leggen aan een ander. Als hij of zij het kan navertellen, dat heb je deze valkuil waarschijnlijk wel vermeden. 

Zo vermeed Manon deze valkuil

Mind for Marketing was samen met Manon de Jong-Vergeer van Pamba Bags aan de slag met het fundament van haar bedrijf, waaronder haar merkwaarden en bedrijfsmodel. Sociale naaiateliers zijn key partners binnen haar bedrijf. Aan de start van iedere samenwerking legt Manon aan de hand van de totale business model canvas en haar merkwaarden uit hoe haar bedrijf werkt, wat ze zoekt en belangrijk is in de samenwerking. Dit zorgt voor een heldere en prettige samenwerking tussen beide partijen. 

Vermijd jij deze valkuil?

Controleer of jij deze valkuil hebt vermeden. Vink af als je het echt hebt gedaan. 

 • Alleen de hoofdzaken staan in mijn waarde propositie  
 • Alleen de hoofdzaken staan in mijn business model canvas 
 • Alle elementen staan in verbinding met de andere elementen 
 • Een buitenstaander kan het verhaal helder vertellen 

Meer valkuilen vermijden?

Wil je meer lezen over hoe je succesvol producten ontwikkeld en valkuilen vermijd? Download dan gratis het e-book "10 Valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe producten".

Download het gratis e-book

Meer nieuws

Valkuil bij productontwikkeling

De klantreis niet in kaart gebracht

Zo organiseer je innovatie in jouw bedrijf

Innovatie is een van de elementen die je vanuit een wendbare organisatie moet regelen in je organisatie. Zo organiseer je innovatie in jo...

Geen tijd voor verandering is geen toekomstige omzet

Als kleine ondernemers heb je vaak je handen vol aan de dagelijkse aansturing van de organisatie. De organisatie veranderen in de richtin...

Interessant? De volgende blog ook lezen?


 

Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer

06 390 723 73 Renate@mindformarketing.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00