15 oktober 2021

Valkuil bij productontwikkeling

De klantreis niet in kaart gebracht

De valkuil

Je hebt je product ontwikkeld. Alles getest. Nu na het hele ontwikkelingstraject ben je blij dat je nieuwe product klaar is. Er wordt vergeten dat de doelgroep een reis aflegt van bewustwording van zijn behoefte tot aankoop van de oplossing. De klantreis wordt dit ook wel genoemd. De ene keer duurt deze 2,7 seconden als iemand voor het schap van de supermarkt staat. De andere keer gaat er maanden overheen, omdat er een hele groep bij betrokken is en het om een grote investering gaat.  

Kleine ondernemers als voorbeeld

Vooral kleine ondernemers willen nog wel eens met de deur in huis vallen: “Ik heb iets moois voor je. Het kost x.”. Grote merken hebben als voordeel dat ze een grotere naamsbekendheid hebben en het vertrouwen hebben binnen hun doelgroep. Als kleine ondernemers heb je dit eerst nodig, voordat je doelgroep in beweging komt en klant wordt.  

Dit gaat er mis als je erin valt

  • Je verkoopt het product vooral aan de bekenden in de doelgroep; 
  • Je activeert het onbekende deel van de doelgroep niet (en hier volgen dus geen verkopen uit). 

Verdiep je in de buyers journey van je doelgroep met in elke stap een aansprekende boodschap die past bij de behoefte van je doelgroep in deze fase van het aankoopproces. 

Zo vermeed Dymphina deze valkuil

In maart 2021 kwam de 2e editie van het boek “EET PUUR GELUK met Dymphina” uit. Samen met de auteur Dymphina Jooren is bepaald welke oplossing haar boek biedt voor welke doelgroep. Voor wie ze het meeste waarde toevoegt. Over deze doelgroep verzamelden we informatie en stippelden we hun zoektocht van bewustwording tot aankoop uit met per fase de belangrijkste boodschap en medium.  Samen met specialisten per medium heeft Dymphina de communicatie-uitingen verder uitgewerkt.  

Vermijd jij deze valkuil?

Controleer of jij deze valkuil hebt vermeden. Vink af als je het echt hebt gedaan. 

  • Per klantsegment is een persona en de klantreis in kaart gebracht 
  • Alle elementen in de klantreis zijn getest 

Meer valkuilen vermijden?

Wil je meer lezen over hoe je succesvol producten ontwikkeld en valkuilen vermijd? Download dan gratis het e-book "10 Valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe producten".

Download het gratis e-book

Meer nieuws

Jouw nieuwe product een top of een flop!

72% van de nieuwe producten en diensten mislukken. De reden waarom is simpel! Er is geen vraag naar. Het is geen optimale fit tussen de m...

Leid jij marketing? Marketing leiderschap bepaalt voor 55% het succes van marketing

Het succes van marketing wordt 55% bepaald door marketing leiderschapsvaardigheden en slecht 15% door technische marketingvaardigheden. D...

Drie voordelen van wendbaarheid voor je organisatie

De noodzaak van wendbaarheid is in dit jaar wel duidelijk geworden. In dit artikel geef ik je drie voordelen die je als bedrijf hebt als ...

Interessant? De volgende blog ook lezen?


 

Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer

06 390 723 73 Renate@mindformarketing.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00