16 september 2021

Valkuil bij productontwikkeling

De concurrentie doet het beter

De valkuil

Hun eigen onderscheidende vermogen is voor sommige ondernemers de reden om niet naar de concurrentie te kijken. Jouw klanten leven in een wereld met jou en je concurrenten. Hun beeld op de wereld wordt hierdoor bepaald. Jij kan een uniek aanbod hebben. Toch, als waarde/prijsverhouding ongunstig is ten opzichte van een concurrent met een ander maar ook aantrekkelijk aanbod, heb je kans dat jouw product niet succesvol is. De concurrent heeft een andere maar aantrekkelijkere waarde/prijsverhouding, waardoor klanten hiervoor kiezen. Ben je een nieuw product aan het ontwikkelen? Kijk ook naar de alternatieven die je klant kan kiezen. 

Airbnb als voorbeeld

Airbnb is een voorbeeld van een marktdisruptor: op een totaal andere manier de behoefte van de doelgroep invullen én een nieuw verdienmodel in de markt zetten. Airbnb brengt de particuliere vraag en aanbod op het gebied van overnachtingen bij elkaar. Veel hotels in het lagere prijssegment hebben last van deze concurrent in hun omgeving.  

Dit gaat er mis als je erin valt  

  • Geen verkoop van jouw product; 
  • Geen verkoop meer van jouw product, na de reactie van de concurrentie. 

Dit is niet snel opgelost. Leg jouw waardepropositie en bedrijfsmodel naast de belangrijke alternatieven. Bedenk vandaaruit of er mogelijkheden zijn om je product en bedrijfsmodel te verbeteren of dat dit niet haalbaar is. 

Zo vermeed deze ondernemer deze valkuil

Samen met een ondernemer waren we zijn idee aan het ontwikkelen tot een concept. De doelgroep was enthousiast. Uit concurrentieonderzoek bleek dat concurrenten voor een ander bedrijfsmodel hadden gekozen. Ze boden niet dezelfde unieke waarde dan dit concept, maar boden op een ander aspect wel veel meer gemak tegen een redelijke prijs. Door het concurrentieonderzoek, de kennis van de doelgroep (en hun budget) bleek dat het concept aangepast moest worden om het succesvol te maken.  

Vermijd jij deze valkuil?

Controleer of jij deze valkuil hebt vermeden. Vink af als je het echt hebt gedaan. 

  • Ik heb de bedrijfsmodellen van de belangrijkste alternatieven in kaart gebracht 
  • Ik heb de aankoopintentie van mijn product onderzocht naast de concurrerende alternatieven 
  • Ik heb de impact van de meest logische reacties van de concurrentie op mijn business in kaart gebracht 

Meer valkuilen vermijden?

Wil je meer lezen over hoe je succesvol producten ontwikkeld en valkuilen vermijd? Download dan gratis het e-book "10 Valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe producten".

Download het gratis e-book

Meer nieuws

Kies je groeistrategie nooit op gevoel

In dit artikel leg ik uit waarom je je groeistrategie nooit alleen op gevoel moet kiezen, hoe je komt tot een betere keuze. Voordeel is d...

Samenwerken vanuit gemeenschappelijke (merk)waarden werkt

In dit artikel leg ik uit waarom het makkelijker of beter samenwerkt met mensen en bedrijven die gedeeltelijk dezelfde merk-waarden hebbe...

Marketing die waarde toevoegt aan je bedrijf: Zo organiseer je dat in een klein bedrijf

Als kleine onderneming is het vaak niet nodig om allerlei marketingspecialisten in huis te hebben. Eén goede marketeer die weet hoe hij o...

Interessant? De volgende blog ook lezen?


 

Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer

06 390 723 73 Renate@mindformarketing.nl Maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00