Personal coach, business coach of marketing coach?
Wat heb je nodig als je een onderneming start en een andere kant op wilt gaan met je onderneming? Eén van die dingen is afstand nemen van je bedrijf om te werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Een coach is hierbij zeer nuttig. Zeker als je alleen bent. Ik leg uit wat de verschillen zijn tussen een marketing, business en personal coach, zodat je vanuit jouw uitdaging de beste keuze kan maken.
Je eigen onderneming starten of een andere richting op? Vraag om een kritische blik
De ondernemers die ik help, zijn ondernemers die klaar zijn om hun marketing te professionaliseren een andere richting op willen met hun onderneming of soms een tweede bedrijf ernaast willen starten. Ze willen iets anders, door allerlei redenen. Soms ontmoet ik mensen die hun eigen bedrijf willen beginnen. Ze zijn echt goed in hun werk. Zien wat zij voor het bedrijf waarvoor ze werken ‘binnenhalen’ en zien wat ze op hun bankrekening elke maand gestort krijgen. Het uurtarief keer het aantal gewerkte uren en er komen mooie grote bedragen uit in Excel.
Langzaam begint het te kriebelen en komen ook de andere voordelen van ondernemerschap om de hoek kijken:
- Zelf de leuke projecten uit kiezen
- Je eigen tijd indelen
- De complimenten van klanten en/of de voldoening uit je werk
Dat klinkt goed, toch? Misschien heb je zelf deze kriebels wel gehad. Soms vragen deze mensen om eens met hen mee te kijken naar hun plan. Eén van de eerste vragen is altijd: “Passen alle andere elementen die komen kijken bij ondernemerschap echt bij jou? Hoe ga je om met onzekerheid om maar een voorbeeld te noemen.” Daarnaast kijk ik kritisch naar hun business model, hun toegevoegde waarde én naar het financiële plaatje. Het totale financiële plaatje is minder rooskleurig dan de simpele rekensom ‘uurloon x gewerkte uren’. Het werven van klanten kost tijd en geld. Benodigdheden moeten worden aangeschaft. Keuzes gemaakt, zoals doe je boekhouding zelf of besteed je hem uit.
Vaak begin je vanuit je netwerk aan de eerste opdrachten, maar wat is er nodig om groter te worden en te komen tot continuïteit in je business. Een investering in marketing (in welke vorm dan ook) dient opgenomen. Net als andere posten om te zorgen dat je je uiteindelijk kan focussen op datgeen waar je goed in bent.
Ondernemerschap is meer dan passie voor je vak
Mensen vergeten dat van een ondernemer meer van je verwacht wordt dan alleen datgeen waar je goed in bent of waar je passie ligt. Je bent directeur, hoofd inkoop, administratie, productie en marketing. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor acquisitie en accountmanagement. In de startperiode draag je hiervoor alle verantwoordelijkheid alleen of met zijn tweeën. Ook ik heb onderschat hoeveel tijd je bezig bent met al die andere taken. Een volledige werkweek declarabel zijn, betekent dat je ’s avonds en/of in het weekend de overige taken moet doen. Veel kan uitbesteed worden. Zorg dat je het hebt meegenomen in je financiële overzicht om zeker te zijn dat het niet ten koste gaat van je rendement.
Daarnaast heeft het vak ondernemer ook de nodige uitdagingen wil je de bovenstaande voordelen ook voor jezelf realiseren:
- Nee zeggen tegen projecten die minder bij je passen om ruimte te houden voor projecten die beter passen
- Je grenzen stellen om je eigen tijd te bewaken.
- Omgaan met het gevoel geen controle te hebben over de opdrachten die je wel of niet binnenhaalt.
- Niet genoeg tijd om alles perfect te doen
- Afstand nemen om te kunnen kijken je eigen business laten groeien
Ondernemen is een avontuur met een kick
Moet je dan maar geen ondernemer worden? Ik ben elke dag met veel plezier ondernemer. Ik heb er goed over na gedacht een goed financieel overzicht gemaakt, goed nagedacht over mijn business model en vervolgens in het diepe gesprongen en gekeken waar het schip strand. Ook ik heb zaken op voorhand niet goed in geschat, maar dat zijn zaken die uiteindelijk op te lossen bleken. Uitdagingen zijn uitdagingen omdat ze te overwinnen zijn. Het belangrijkste voor mij is blijven ontwikkelen, als ondernemer, maar ook je onderneming. Stilstand is achteruitgang. Dit lukt alleen door regelmatig afstand te nemen tot je business en er met een scherp blik naar te kijken om te zien wat er beter kan of een volgende stap is. Door bewust te zijn van je valkuilen, heb je de keuze om er niet aan toe te geven. Het voordeel van continue net buiten je comfortzone te leven is dat het een kick geeft elke keer als weer iets lukt. Dat je je realiseert dat falen mag, want alle grote ondernemers zijn groot geworden door fouten te maken. Je leert als er fouten worden gemaakt. Maak je geen fouten dan blijf je te dicht bij je comfortzone.
Werken aan je bedrijf laat je onderneming bloeien
Grote ondernemers, zoals Richard Brandson en Bill Gates stappen één dag per week uit hun onderneming om te werken aan hun onderneming. Dan nemen ze de tijd om te kijken naar de uitdagingen waar ze tegen aan lopen, kijken naar ontwikkelingen in de markt, formuleren hun visie voor de toekomst, bedenken hoe ze deze kunnen realiseren. Een beetje afstand om het geheel te kunnen overzien en te komen tot oplossingen.
Dit is wat ik samen met mijn klanten doe. Ze zijn klaar voor de volgende groeispurt in hun organisatie, willen een nieuwe dienst of product introduceren. De coaching zorgt dat we snel en efficiënt stappen zetten. Alleen lukt dit niet of doe je er veel langer over.
Welke coach past bij jou? Een business coach, een marketing coach or personal coach?
Een business coach neemt samen met de eigenaar afstand van de organisatie kijkt naar de processen in de organisatie, tijdbesteding, rendement, ziet wat efficiënter en/of effectiever kan, wat uitbesteed kan worden. Ze hebben de benodigde tools, ideeën, advies en weten de eventuele benodigde handjes te vinden om te helpen dat er rust en ruimte komt voor een ondernemer.
Daarnaast is er een marketing coach. Deze kijkt naar de ontwikkelingen in de markt, de groeiambitie, kijkt of en hoe producten anders georganiseerd kunnen worden zonder dat ze toegevoegde waarde verliezen of juist hoe je extra toegevoegde waarde kan toevoegen (soms door op een andere doelgroep te richten). Een marketing coach kijkt vanuit je huidige bedrijf en merk met bijbehorende merkwaarden, hoe je je business model moet aanpassen om klaar te zijn voor de (nabije) toekomst, hoe je nieuwe diensten of producten succesvol in de markt zet tegen welke prijs. Ze zorgt dat alle elementen in elkaar vallen waardoor je sneller het gewenste resultaat behaald. Natuurlijk terwijl de winkel geopend blijft.
Tot slot is er ook nog een personal coach die je helpt met persoonlijke uitdagingen en vaardigheden die je tegenkomt in het ondernemerschap.
Kies de juiste coach
Wie is de juiste coach? Kijk eerst eens wat je grootste uitdaging is. Waar loop je tegenaan? Vervolgens zoek je een coach die enerzijds de juiste expertise heeft en anderzijds de vaardigheden om jou in beweging te zetten. Op LinkedIn vind je er genoeg.
Waar wacht je op?
Is het de investering waard? Dat antwoord weet jij alleen. Jij weet of je echt in beweging wilt komen of zo door wil gaan. Als je overtuigt bent dat verandering nodig is, investeer dan ook. Spreek met elkaar duidelijk doelen af. Alleen zo ga je samen de stappen zetten die nodig zijn en behaal je het gewenste resultaat.
Op zoek naar een marketing coach?
Kijk hier of ik degene ben die bij jou pastInteressant? De volgende blog ook lezen?
Meld je aan voor de blog alert en mis geen enkele blog meer.

Renate Manders SMP
Strategische Marketeer